Island- tenk dere om!

Den islandske regjeringen la mandag kveld fram sitt forslag om å sende en EU-søknad. Der slår de fast at «Island er en europeisk nasjon som ønsker å bidra til å bygge et mer demokratisk Europa basert på prinsipper om likhet, sosialt rettferd, humane verdier og respekt for miljøet…». Dersom islendingene virkelig ønsker å bygge et mer demokratisk Europa, er medlemskap i EU definitivt feil vei å gå. Unionen overfører makt fra folkevalgte, nasjonale organ til udemokratiske og overnasjonale organ i Brussel.

Det islandske stortinget, Alltinget, ble opprettet i år 930, og er dermed verdens eldste fungerende parlament. Nå skal de 63 representantene på Alltinget diskutere om de ønsker å oppgi store deler av sin makt til EU-systemet. Det bør de absolutt ikke gjøre. Europa trenger mer folkestyre, ikke mindre.

Regjeringen vil avvente resultatet av medlemskapsforhandlingene, og deretter ta stilling til om de ønsker å gå inn i unionen eller ikke. For Island vil det være viktig å ha nasjonal kontroll over vann og energiressurser, sikre fiskeriressursene og et sterkt islandsk landbruk. I tillegg vil de sikre sin demokratiske rett til å forvalte offentlige velferdstjenester og sikre arbeidstakernes rettigheter. Dette vil de ikke få gjennomslag for. EU har for eksempel allerede traktatfestet at EU-havet er felles for unionen, og at det skal føres felles fiskeripolitikk. Denne har vist seg å være langt fra bærekraftig. Vi har også sett gang på gang at EU overkjører nasjonale velferdsregler, og særlig i det siste har det kommet grove eksempler på at EUs konkurranse regler går hardt utover arbeidstakeres rettigheter. Det er godt mulig det blir sendt en EU-søknad fra Island snart. Men når resultet av forhandlingene er klare, bør islendingene tenke seg godt om. Å gå inn i en udemokratisk union er ikke løsningen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: