Javisst har Schengen skylda

Men for hva? Stein Ørnhøy skrev i Dagsavisen torsdag at ”Schengen har skylda”, og ramset opp problemer som kriminelle bander fra Øst-Europa som herjer i Norge, utenlandske tiggere og svart arbeid. Jeg er helt enig med Ørnhøy i at Schengen-avtalen er med på å skape store samfunnsproblem. Men det er ikke e han nevner som er de verste konsekvensene av avtalen. Langt i fra.

Som Ørnhøy skriver er kjernen i Schengensamarbeidet at grensene mellom medlemslandene gradvis bygges ned, og personkontrollen avskaffes. Det skal være enkelt for EU-borgere å forflytte seg innad i unionen. Samtidig bygges de ytre grensene opp. Det blir stadig vanskeligere for mennesker fra ikke-EU-land å komme seg inn i ”Festning Europa”.

EUs felles asyl- og flyktingepolitikk strammes inn gang på gang. I mai i år skrev Dagsavisen at Det Europeiske Flyktningerådet mener at mennesker som trenger beskyttelse ikke lenger har noen lovlig måte å komme seg til Europa på. Dette fører til tusenvis av mennesker risikerer livet for å komme hit ulovlig. Mange dør i forsøket. Hver uke er det overfylte båter som forliser, mennesker som dør av sult og tørste på joller som driver til havs. Til nå har man over 13 000 dokumenterte dødsfall, trolig er det reelle tallet mye høyere. Hvorfor debatterer vi ikke dette, Ørnhøy?

For meg er det uforståelig at Norge og andre EU-land kan godta at dette skjer. Mens vi sitter i den europeiske hagen vår og soler oss , dør folk i tusentall like utenfor gjerdet. Er det greit å bare sitte å se på?

Og verre skal det bli. I fjor foreslo EU-kommisjonen en rekke nye innstramminger av EUs grensekontroll. Italia innførte like før sommeren en ny praksis i samarbeid med Libya: Båter som forsøker å krysse Middelhavet fra Afrika til Italia, blir stoppet lenge før de når land. De blir sendt rett tilbake dit de kom fra, uten at myndighetene sjekker om det er flyktninger med behov for beskyttelse. Dette bryter klart med fundamentale menneskerettigheter. Både FN og Vatikanet har protestert på praksisen, men hvor er de norske stemmene?

Så lenge Norge er med i Schengen er EUs yttergrenser også våre yttergrenser. Likevel er debatten i Norge nærmest fraværende. Ungdom mot EU ønsker å si opp avtalen, fordi vi ikke vil være med på et system som er grunnleggende urettferdig og tar uskyldige liv. Tør noen ta den virkelige debatten om Schengen?

Sigrid Z. Heiberg

Leder i Ungdom mot EU

Reklamer

Stikkord: , ,

2 kommentar to “Javisst har Schengen skylda”

  1. Tonje H Says:

    Flott innlegg! Jeg er Nei til EU så det holder!

  2. Kontoret i sjette etasje Says:

    Vi meinte sjølvsagt, Ørnhøi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: