Usaklig argumentasjon?

I morges trappet jeg og Tale opp på Civita (den liberale tankesmie) sitt frokostmøte, som omhandlet ja-siden – hva som er galt med dem og hvordan målet om EU-innmelding kan nås.

Foruten meg, Tale, leder av Nei til EU, Heming Olaussen, og en kar fra kystpartiet, var det et imponerende oppmøte av fine dresser og dyre sko – flesteparten av dem tilhørende representanter fra NHO og lignende organisasjoner.

I panelet på dette møtet satt ingen ringere enn Trygve Nordby fra Europabevegelsen, Høyre-leder Erna Solberg, og tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet (også tidligere leder for Europabevegelsen) Sigurd Grytten.

Det ble sagt mye rart om ja-siden på dette møtet, men hovedkonklusjonen til møtedeltakerne ble vel at ja-siden hadde for saklige argumenter, og at de måtte lære av den usaklige argumentasjonsmåten til nei-sida. Dette synes jeg er litt morsomt, og litt vanvittig, i og med at det strengt tatt er ja-siden som har hatt rykte på seg for å fare med usakligheter, mens nei-siden har saklig oppbygde og gode argumenter. Jeg er selvfølgelig litt partisk, i og med at jeg er så overbevist tilhenger av den ene siden, men jeg mener likevel at det er et faktum at ja-siden har vært mer flåsete og usaklig enn nei-sida. Det var det forøvrig også en av ja-menneskene som innrømte under møtet også.

Ja-siden anklager også Nei-siden for konsekvent å drive med skremselspropaganda. Også dette mener jeg at i høyeste grad er latterlig, da det har vist seg gang på gang at argumentene deres faller gjennom. Ett eksempel på dette er argumentet fra kampen i 94 om at et nei-flertall ville sette norske arbeidsplasser i fare. Ja-siden argumenterte med at et nei til EU ville bety at 100 000 arbeidsplasser ville forsvinne. Gjennom de seksten årene som har gått siden 94 har vi likevel sett at arbeidsledigheten i Norge konsekvent har vært vesentlig lavere enn i EU-landene. Særlig har vi sett dette de siste årene. Vi kan bare se på vår gode nabo Sverige; der er arbeidsledigheten oppe i 9,4%, mens den i Norge er på 3,2% (tall fra februar – Stastistisk sentralbyrå, Norge og Sverige). Til og med svenskene sier at ” Det är i Norge jobben finns”.

Et annet argument som ikke har holdt vann var at et nei til EU ville føre til en varig økonomisk nedtur for Norge, med stadig synkende investeringer. Dette har jo også vist seg å være en feilslått spådom. Etter 94 skøyt faktisk investeringene i været – og vi har jo også sett nå de siste åra at norsk økonomi går betraktelig bedre enn i andre europeiske land.

Det største trusselargumentet til ja-siden er imidlertid argumentet om at EØS-avtalen vil bli ødelagt eller verdiløs når de andre nordiske landene er med i EU, men ikke Norge. Dette har også vist seg å ikke stemme. EØS-avtalen er like virksom som aldri før, og EU-kommisjonens EØS-sjef, Lars-Olof Hollner, uttalte senest i februar at EU er strålende fornøyde med avtalen. Og skulle det nå en gang være sånn at EØS-avtalen skulle ryke (noe jeg ikke akkurat ville synes at var leit), så ville det aldri være aktuelt for EU å slutte og handle med Norge (også dette fra Lars-Olof Hollner).

Jeg synes ja-siden skal ta seg en bolle. Og for all del – de må bare fortsette med samme argumentasjonen, da blir det desto lettere for oss å knuse dem i fremtiden også.

Peace out!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: