Festningen forsterkes

Europa minner mer og mer om en festning. Det er nå nærmest umulig å ta seg inn på lovlig vis, og vi gjør alt vi kan for å sende ut til og med mennesker med svært sterkt beskyttelsesbehov. Det er blitt viktigere å stenge folk ute enn å gi de som trenger det den beskyttelsen de har krav på. Dette vises svært tydelig i EUs returdirektiv, et direktiv som også Norge i følge planen må implementere innen utgangen av 2010.

Direktivets mål er å sette en felles standard for returnering av illegale innvandrere. Det vil blant annet si mennesker uten gyldige ID-papirer, mennesker som har fått avslag på asylsøknad og mennesker som tar seg inn i Europa uten visum. Det er i utgangspunktet bra å standardisere asylpolitikken i Europa, spesielt for å trekke opp de landene som i dag praktiserer en svært inhuman måte å behandle asylsøkere på. Det resultatet som nå ligger på bordet, er imidlertid dårlig egnet til å ivareta rettighetene til flyktninger som forsøker å få asyl eller oppholdstillatelse i Europa.

Selv om direktivet skal være en minstestandard, er det grunn til å frykte at det vil bidra til å senke standarden på europeisk asylpolitikk heller enn å heve den. Direktivet er svært lite konkret når det gjelder hvordan man skal ivareta asylsøkeres rettigheter på best mulig måte, mens det er svært tydelig på hvordan man skal ivareta europeiske lands rett til å sende dem ut. Det skal være lov å sende ut asylsøkere som har fått avslag på sin søknad, men dette forutsetter at søknaden deres er blitt behandlet i overensstemmelse med de lover og regler som gjelder, og ikke minst FNs menneskerettighetskonvensjon. Når land som Hellas, Italia og Spania bryter mange av disse bestemmelsene, fører dette til at asylsøkere med svært reelle behov for beskyttelse blir returnert og heller ikke får sjansen til å søke asyl i andre Schengen-land. Slik vil hele Schengen, også Norge, være med på å bryte menneskerettighetene, og slik står man også i fare for å komme inn i en ond spiral som senker standarden på europeisk asylpolitikk.

Et annet problem med returdirektivet er at den minstestandarden det garanterer for behandling av illegale innvandrere bare gjelder for dem som har klart å komme seg inn i Europa, og ikke for dem som forsøker å ta seg inn. Dette fører til en svært streng grensekontroll i de landene som har størst pågang av flyktninger. Ved å stenge grensene og hindre flyktninger i å søke asyl, kan man omgå de paragrafene i direktivet som garanterer dem en sikker og rettferdig behandling i tråd med fundamentale rettigheter. Allerede i dag ser vi hvordan spesielt Middelhavslandene bruker svært brutale metoder for å stenge potensielle asylsøkere ute.

Over 13 000 mennesker er dokumentert å ha mistet livet i forsøket på å ta seg inn i Europa. Tallene er etter all sannsynlighet mye høyere. Metoder som å senke eller skyte på båter på vei inn i europeisk farvann brukes av flere land, og man har også avtaler med tredjeland om å nekte sine innbyggere utreise. Europa ligner mer og mer på en borg, og for å stoppe denne utviklingen er vi nå nødt til å ta grep og slutte den evinnelige sikringen av garantier for å få sendt mennesker ut, og i stedet begynne å sikre deres rett til rettferdig behandling av asylsøknaden.

Vi trenger ikke et direktiv som sikrer oss retten til å sende folk hjem, vi trenger et direktiv som sikrer dem som trenger det beskyttelse.

På trykk i Ny Tid 7.mai 2010

Reklamer

Én kommentar to “Festningen forsterkes”

  1. Erik Dale Says:

    Er ikke dette den samme asylpolitikken som Danmark, Sverige, Finland, Estland, Latvia, Litauen og mange andre EU-land er sterke motstandere av og som står og vipper? Hvis bare det hadde fantes noen få stemmer til som ville reformere denne politikken.

    All den tid Norge har og kommer til å ha felles grenser med Europa (da overser jeg den nasjonalistiske strømningen i UmEU som vil fjerne Schengen og bygge Festung Norwegen istedet) burde vi vel delta det retningenslinjene for grensepolitikken utvikles.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: