Det Libyske folk fortjener en unnskyldning fra EU

2011 står så langt i revolusjonens tegn i det nordlige Afrika og Midtøsten. Folkelig mobilisering mot autoritære regimer i regionen, bærer bud om en ny og demokratisk vår.  Det innebærer og at flere personer må flykte til Europa. EU frykter konsekvensene, og spiller et uærlig dobbeltspill.

 

EU definerer økt innvandring først og fremst som et sikkerhetsproblem, og som et ledd i bekjempelsen av problemet, inngikk EU i 2010 en rammeavtale med Libya som skal hindre potensielle asylsøkere utreise fra landet. Til gjengjeld skal EU støtte regimet med  ca. 460  millioner kroner i løpet av en treårsperiode. Pengene skal bl.a. gå til å styrke grensekontrollen, politiet og militæret, overvåkning, opprettelse av flyktningleirer. Italia har hatt liknende avtaler med Libya, og siden den ble innført har anntallet flykninger som har kommet til Italia fra Libya blitt drastisk redusert.

For å få på plass avtalen besluttet EU i tillegg i 2004 å oppheve våpeneksportforbudet til Libya som FNs sikkerhetsråd hadde lagt ned 12 år tidligere. I dag fordømmer EU den voldelige framferdselen overfor opprørerne i Libya, men det var like fullt EU-land som solgte våpen til Libya for ca. 1,4 milliarder kroner i 2009 (red. bra fredsprosjekt). Våpensalget til en av verdens voldeligste diktator stoppet ikke før Gadaffi erklærte krig mot sin egen befolkning. I opprøret mot Gaddafi har regimet truet med å la flyktningene fritt få krysse Middelhavet til Italia og andre EU-land, dersom EU støtter opprørerne.

Jeg mener at EU, ved å inngå et slikt samarbeid med en brutal diktator, med det mål å hindre folk i å forlate landet, har begått en dobbel urett mot folket i Libya. Jeg mener at det er en skam at Norge er medansvarlig, gjennom deltakelse i Schengen-samarbeidet. Det er på tide at EU stiller seg på demokratiet, menneskerettighetene og folk sin side. Landsstyret til Ungdom mot EU ser med stor bekymringen på utviklingen i Schengen, og krever at Norge opprettholder de juridiske og moralske forpliktelsene vi har overfor verdens flyktninger. Den norske regjeringen må presse EU til å si opp avtalen med Libya, og lignenede avtaler med andre land i regionen. I tillegg må vi bruke vår handlefrihet i utenrikspolitikken til å støtte opp om demokratiske prosesser i tidligere diktaturer. På sikt ønsker landsstyret i Ungdom mot EU at Norge må si opp Schengenavtalen, da vi på ingen måte er tjent med å bli påtvunget en inhuman asyl- og flyktningpolitikk, slik vi blir i dag.

”Aldri la noen gi deg dårlig samvittighet fordi du tror på et Europa og en verden hvor man samarbeider!” sa generalsekretær i Europeisk ungdom, Bård Skaar Viken. Hvordan kan man med god samvittighet støtte EUs ”partnerskapsavtaler” med land i Afrika, Stillehavet og Karibien? Og dersom Europeisk Ungdom klarer det, hvordan kan de støtte massedrap, utført med europeiske våpen mot en uskyldig befolkning, uten å få dårlig samvittighet? Ikke alt av sammarbeid er bra sammarbeid.

(Dette innlegget er basert på en uttalelse vedtatt av Ungdom mot EUs landsstyre)

Reklamer

2 kommentar to “Det Libyske folk fortjener en unnskyldning fra EU”

 1. Erik Dale Says:

  Jeg er veldig for EU, men er enig i at mye som blir vedtatt av de folkevalgte og medlemslandene i EU burde vært anderlede. Dessverre er det slik i et demokrati at man ofte må rette seg etter flertallets avgjørelse, uansett hvor uenig man er. Dette later ikke UmEU til å forstå.

  Men viktigere, og dette er et stort poeng, har UmEU aldri noensinne klart å forklare noen hvorfan en verden uten EU ville vært et bedre sted. Tror virkelig UmEU at dette ville blitt bedre om Europa besto av 27 grenser, 27 militære, 27 økonomier og 27 våpenprodusenter, fremfor 1? For det har vi nemlig prøvd før. Fungerte dårlig for alle andre enn konger og dronninger.

  • Kontoret i sjette etasje Says:

   Dersom du leser innlegget én gang til, vil du se at det handler om hvorvidt Norge skal delta i Schengen eller ikke. Ikke hvordan Schengen, og avtaleverket rundt Schengen har blitt fremforhandlet.

   Videre er det heller ikke slik at vi kritiserer nedbygging av indre grenser, men hvordan de yttregrensene er byggd opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: