Mot EU – for kvinner!

Ungdom mot EU feiret kvinnedagen 8. mars med kake på kontoret, appeller på Youngstorget og tog gjennom Oslos gater. Vi gikk i år under Oslo Nei til EUs parole «Kvinner trenger fast jobb – nei til EUs vikardirektiv!»

Følgene av EUs vikarbyrådirektiv vil etter alt å dømme bli økt vikarbruk og en enda sterkere grad av midlertidiggjøring av arbeidslivet. Dette fleksible arbeidslivet undergraver retten til fast ansettelse og rammer kvinner hardest. Nesten halvparten av alle yrkesaktive kvinner jobber deltid, noe som særlig gjelder i perioder mens de har små barn. En vikarhverdag med usikre økonomiske utsikter, er vanskelig å kombinere med forsørgeransvar.

Vikarbransjen er svært kjønnsdelt. Halvparten av de ansatte i vikarbransjen er kvinner. Disse kvinnene arbeider i kvinnedominerte sektorer som helse og omsorg, privat renhold og hotell og restaurant. Vikarbyrådirektivet vil ramme hardest i bransjene med få fagorganiserte og der hvor det er mange ikke-norske arbeidere. Dette er oftere kvinner enn menn. Ufrivillig deltid rammer mange kvinner og i kombinasjon med utrygge arbeidsforhold, gir det oss et arbeidsliv vi ikke ønsker.

Som EØS-land må Norge i utgangspunktet innføre vikarbyrådirektivet innen utgangen av 2011. Imidlertid har vi mulighet til å si nei til direktivet gjennom bruk av vetoretten. Det må vi gjøre. Et nei til vikarbyrådirektivet er et ja til kvinners deltagelse i arbeidslivet!

(innlegget er delvis basert på Nei til EUs leserbrev på Kvinnedagen)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: