Politiets Fellesforbund ser deg

For noen år siden (2005) ble det åpnet for bruk av romavlytting for det norske politiet. PST har som kjent lov til å bruke dette i forebygende øyemed, i henhold til politilovens paragraf 17. d. Jeg skal ikke gå i detalj om hva jeg mener om romavlytting, men jeg skal heller ta for meg hvorfor det ble lovlig. Romavlytting ble lovlig på grunn av at politiet mente at de trengte nye moderne metoder, siden kriminaliteten utvikler seg i takt med teknologien og at deres gamle metoder ikke var tilstrekkelige. Høres det kjent ut? Det er de samme argumentene som fremmes idag om datalagringsdirektivet.

Hvorfor mente politiet at de trengte romavlytting? Og dette er poenget mitt. De mente at organiserte kriminelle bevist ikke bruker telefon. De møtes ansikt til ansikt, avstår fra bruk av epost, avstår fra bruk av internett. Hvorfor? Fordi de vet at de blir sporet. Så da er spørsmålet, hvorfor mener politiet at dette har endret seg de siste årene? Fordi de ønsker økt kontroll over alle. Ikke bare de kriminelle.

«En erfaring politifolk som arbeider mot organisert kriminalitet har gjort er at KK (kommunikasjonskontroll) i svært liten grad gir informasjon om hva som planlegges eller hva som skal skje. Planleggingen skjer kun i samtaler der personer møtes ansikt til ansikt. Møtene kan finne sted i leiligheter, på leide hotellrom, på utesteder eller ute i det fri. Telefonsamtaler blir ikke brukt i forbindelse med planlegging av organisert kriminalitet. Deltagerne i nettverkene er helt bevist på å ikke bruke telefoner til slike samtaler. Ofte er det også slik at det er svært få personer som kjenner helheten i planen, de fleste har kun kjenneskap om sin egen rolle. Den utviklingen som her er beskrevet gjør at politiet står ovenfor helt nye utfordringer når man skal forhindre eller avdekke slik type kriminalitet. Dagens metoder strekker ikke til. […]

Hvorfor romavlytting

Erfaring viser at de kriminelle nettverkene vi her snakker om har tilpasset seg både de tradisjonelle og utradisjonelle metodene politiet har. Endringene i kriminalitetsbildet gjør at dagens metoder ikke er tilstrekkelige for å stanse den organiserte kriminelle virksomheten. Romavlytting er derfor nødvendig for å kunne avdekke sted, tid og plan for gjennomføring av noen av de alvorligste kriminelle handlingene i samfunnet. Kriminelle sin kjennskap til metoder Medlemmene av de kriminelle nettverkene det her er tale om har stor kjennskap til politiets metoder og arbeidsmåter. Det har de blant annet skaffet seg ved at politiet i forbindelse med rettssaker i detalj legger fram arbeidsmåter og metoder som blir benyttet. Gjennom egne eller andres erfaringer fra rettssaker får medlemmene av nettverkene svært god oversikt over politiets arbeidsmetoder og kan bruke denne kunnskapen i planleggingen av sin kriminelle virksomhet. » (Utdrag fra høringsutalelse fra Politiets fellesforbund i saken om romavlytting).

Her gjør de effektivt alle DLD-argumentene sine ugyldig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: