€rror revisited

For snart akkurat et år siden var Hellas populære greier for verdens politiske kommentatorer. Landet var hardest rammet av eurokrisen, fagforeningene lagde generalstreik og den ene økonomen etter den andre spekulerte på om EU kom til å kaste ut Hellas eller om Hellas kom til å kaste vekk euroen. Imens malte vi «rror» banner og lærte oss hvem Jean-Claude Juncker var. Senere på sommeren sto vi sammen med fire staute politimenn til solidaritetsdemo utenfor den greske ambassaden.

 

Nå er det sommer igjen, og så mye fryktelig mye har ikke skjedd. Kuttene er blitt enda strengere, gjelden synes enda mer uoverkommelig og folket er naturlig nok enda sintere. Nå er det kanskje i overkant strengt å dømme «krisepakken» nord og ned etter bare ti-tolv måneder, men tredve års erfaring fra «restruktureringstiltak» og «kriselån» til u-land som så seg tvunget til å inngå avtaler med IMF og verdensbanken. Resultatet dengang ble rasering av velferdstater og en gjeldsbyrde som ikke var å bære på grunn av lån til diktatorere og skyhøye renter. Og det er fra denne gjengen EU nå har lært seg hvordan å møte krisen.

 

Norge lot være å stille opp med penger til Island når de gikk dukken, slik at landet kunne sluppet unna en rekke kjipe kondisjonaliteter i forbindelse med «kriselån». Skal man regne Nrks som toneanviger for Norges retning i spørsmålet, vil neppe noe annet skje denne gang. I sin artikkel om at tiden begynner å renne ut for Hellas linkes det til både artikkelen «IMF redder verdensøkonomien», og «Oljefondets Hellas -penger er trygge» For joda, det er jo litt leit at disse grekerne som mistet jobben, men så lenge oljefondet er trygt er det vel ikke så nøye.

 

Jeg håper at jeg ikke om et år kommer til å sitte her igjen og mimre tilbake til hvor kjip behandling Hellas, Portugal og Irland har fått. Men jeg har vanskelig for å få meg selv til å tro noe annet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: