Tobintull fra EU-parlamentet

Det har en tid vært et uttrykt ønske fra EU-parlamentet å innføre Tobinskatt på finanstransaksjoner. Dette er noe sivilsamfunnsorganisasjoner over hele verden, med Attac i spissen, har kjempet for lenge. Hensikten med å legge en liten skatt på finansielle overføringer har både vært å dempe spekulasjon, og å opprette et miljø- og utviklingsfond. Selv en ørliten skattesats ville generert store inntekter som kunne kommet fattige områder til gode.

Det har vist seg vanskelig å få til en global avtale, og de fleste land har vært svært motvillige til å innføre Tobinskatt frivillig. Det var derfor veldig positivt at EU-parlamentet ga signaler om at de ville fronte denne saken. Nå kan imidlertid den danske «Folkebevegelsen mod EU» meddele at det EU-parlamentet går inn for er en finanstransaksjonsskatt som skal gå rett i EU-kassa.1 EU-parlamentet ønsker seg større budsjetter, og derfor vil de ha denne tobinlignende skatten.

Når det gjelder målet om å senke temperaturen i finansmarkedet vil ikke EU-skatten skille seg fra den opprinnelige Tobinskatten. Det store problemet i forslaget fra EU er imidlertid den manglende viljen til å ta tak i fattigdoms- og klimaspørsmålet. De to største utfordringene verden står overfor. Det er grunn til å frykte at dersom dette forslaget går gjennom, vil det bli vanskeligere å få til en ekte Tobinskatt med et ordentlig utviklingsfond.

La deg altså ikke lure til å tro at EU er et solidaritetsprosjekt. Finansskatten som nå ønskes innført er bare et av mange eksempler på at verden utenfor Europa ikke står nevneverdig høyt i kurs i Brüssel.

1http://folkebevaegelsen.dk/spip.php?article3809

Reklamer

Stikkord: , ,

Én kommentar to “Tobintull fra EU-parlamentet”

  1. Erik Dale Says:

    Om det ikke kan innføres en global tobinskatt burde det heller ikke være et globalt miljø- og fattigdomsfond. Når EU velger at dette skal gå til deres eget miljø og fattigdomsfond er dette et naturig resultat av at EU har verden mest progressive miljøpolitikk og gjøre mer for fattigdomsbekjempelse enn noen andre internasjonale organisasjoner. Det er ikke det samme som at ikke pengene skal brukes globalt, men at det er det progressive Europa som skal bestemme hva det skal brukes på g ikke bakstreverske USA.

    At Nei til EU presterer å vri dette til noe negativt er litt pinlig. Nei. Det er veldig pinig. Selv om dere er imot et norsk medlemsskap i EU kan dere være tøffe ok til å si «Dette er faktisk ganske bra!». Slik Europeisk Ungdom er gode på å kritisere EU, f.eks. for DLD.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: