Direktiv ditt og direktiv datt

Hei!

 

Nå begynner det å bli en stund siden noen skrev noe på denne fantastiske bloggen vår, så som generalsekretær tar jeg ansvar!

 

Oss i Ungdom mot EU, og Nei-sida generelt, har en tendens til å bli ganske direktiv-fokuserte. Meningsmålinger har gjort det klart at kampen i Norge i dag ikke er om EU-medlemsskap, den øksa har tilogmed Jens og Jonas begravet (værtfall intill videre). Derimot viser EØS-avtalen stadig sitt stygge ansikt som et hån mot Norsk demokrati og selvråderett.

 

Liv Signe Navarsete sa i fjor at det Norske folk ble ført bak lyset av landsmoder Gro i 1992 (hey, det rimte!). Og det kan stemme, hvis KRF hadde visst da at det populært kalte TV-direktivet ville komme til å presse Norge til å innføre reklame for alkohol på TVer hadde de ikke stemt for. Et kompromissløst unntak fra alkoholpolitikken til EU var det som overtalte KRF i sin tid. Det har blitt sagt at hvis noen visste hva EØS-avtalen ville bli, ville den aldri ha blitt innført. Men sånn ble det nå.

 

Jo. Jeg nevnte direktiver. Direktiver er er, i tilfelle det er uklart for den som leser, lover eller forordninger som EU har bestemt at skal gjelde. Norge innfører direktiver som er EØS-relevante, med unntak fra bl.a. fiskeri og landbrukspolitikk. Siden EØS-avtalen kom ryktes det at Norge har innført nært 8000 lover, forordninger og rettsakter fra EU. Mange av disse handler om kjøttkaker og agurker og traktorseter, ikke akkurat spennende politikk. Like spennende som at fem av EUs medlemsland gikk over sin melkekvote i 2011. Problemet med avtalen er direktivene som ikke er kjedelige. De som utfordrer sentrale deler av det norske samfunnet.

 

Norge er et temmelig bra land å være i sammenliknet med de fleste andre land i verden. Jippi for oss. Jeg skal være så frekk at jeg påstår at grunnen til dette er politikken vi har ført (og at vi er latterlig rik på olje selvfølgelig). Så hva skjer når vi, på grunn av EØS-avtalen, må innføre et direktiv som strider mot allerede vedtatt Norsk lov, eller utfordrer sentrale deler av det norske arbeidslivet? Vel, Arbeiderpartiet bestemmer seg for at direktivet er positivt, og nekter å høre på de som mener noe annet. Eksempler er datalagringsdirektivet, tjenestedirektivet osv. Jeg nevner direktiver i dag fordi det er så mange som kommer. Det er nærmest overveldene.

 

Så, verdenshistorien på fem minutter. Et direktiv vil fjerne Klagenemnda for offentlige anskaffelsers mulighet til å ilegge gebyr til folk som jukser, kritikere mener dette vil gjøre det vanskeligere å kontrollere korrupsjon i offentlige anskaffelser. En uttalelse fra EU-domstolen sier at Norge må betalte stipent til alle EU-borgerne. Så en person fra Spania som skal studere i Italia skal kunne søke om studielån og stipend fra Norge. EO mener dette kan koste så mye som et halvt statsbudsjett i året. Nye EU-regler vil gjøre at piloter må jobbe 13-14 timers dager hver dag. Det åpner også for 16 times arbeidsdager, man risikerer så mye som 22 timers arbeidsdag. Når vi veit at 20% av flyulykkene skjer fordi piloter er utmattet, er det ikke spesielt lurt! Et råd fra Klima- og forurensningsdirektoratet, basert delvis på EU-regler, åpner for fortsatt bruk av treverke impregnert med giftige stoffer i barnehager. Også har vi bankinnskuddsgarantidirektivet, som vil senke norsk bankinnskuddsgaranti fra 2 millioner til 800 000. Også har vi Vikarbyrådirektivet, som utfordrer sentrale deler av arbeidsmiljøloven.

 

Poenget mitt er at det kommer utrolig mye søppel til Norge på grunn av denne avtalen. Søppel som vi aldri ville innført hvis det ikke var for avtalen, men som sannsynligvis vil bli innført fordi vårt kjære folkevalgte storting (værtfall Arbeiderpartiet og Høyre, som tross alt får flertall til sammen) er redde for å utfordre EU, slik avtalen åpner for at vi kan. Søppel som nærmest aldri blir diskutert i offentligheten. Det er synd og skam, spør du meg. Jeg er glad Ungdom mot EU er tilsluttet prosjektet alternativer til dagens EØS-avtale, for vi kan ikke ha et så banalt forhold til en avtale som utfordrer norge på så mange områder.

 

Vegard,

Generalsekretær i Ungdom mot EU

Reklamer

Stikkord: , ,

Én kommentar to “Direktiv ditt og direktiv datt”

  1. Direktiv ditt og direktiv datt | undergrunnsbanen Says:

    […] https://storgata32.wordpress.com/2012/02/27/direktiv-ditt-og-direktiv-datt/ […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: